Polen

Polen
Polen
50 gr
500 lei
100 gr
1000 lei
120 gr
1200 lei
200 gr
2000 lei
300 gr
3000 lei
450 gr
4500 lei
500 gr
5000 lei

Polenul este recoltat de albine din flori. Se stie ca staminele florilor produc si raspandesc polen. Grauncioarele de polen sunt diferite ca marime si culoare  in functie de flori. Albinele culeg acest polen si-l depoziteaza in stup formand astfel pastura. Aceasta constituie pe langa miere o parte din hrana lor. La procesul de colectare a polenului din flori participa intreg corpul albinei in prima faza cand albina se aseaza pe floare intreg corpul ei se umple cu polen, dupa care albina isi curata corpul de polen prin periere formandu-l in grauncioare. In timpul formarii granulelor, albina umezeste polenul cu saliva si miere asezandu-l in cosuletele de polen fixate pe piciorusele posterioare. Albinele consuma acest polen. O familie de albine medie consuma aprox 25kg polen anual.

Pentru a recolta polenul de la albine, apicultorul pune la intrarea in stup un colector de polen prin care albina trebuie sa treaca pentru a intra in stup. In timp ce intra in stup ea pierde polenul de pe picioruse in colector. Aceste colectoare sunt  puse de apicultor pentru o perioada bine delimitata, permitand astfel familiei de albine sa- si culeaga polen pentru dezvoltarea proprie si pentru  a-si completa rezerva de hrana pentru iarna. Polenul astfel recoltat se congeleaza reprezentand polenul crud sau se poate usca rezultand polenul uscat.

Compozitia biochimica a polenului variaza in functie de florile din care a fost cules, fiind alcatuit in principal din: apa 3,4%, zaharuri 19-40%, amidon si glucide 0,22%, extracte eterate (lipide) 0,19-15%, proteine 7-35%, aminoacizi liberi 10%, reziduuri 1-7%. Printre aminoacizii liberi se numara: asparagina, prolina, alanina, gentamina,metionina,serina, acid aminobutiric, arginina, acid aspartic,cistina, acid gentamic,histidina, hidroxiprolina, leucina, izoleucina, lizina, treonina triptofanul, tirosina si valina.

Lipidele din polen sunt reprezentate prin acidul leuric, oleic, linoleic,palmitic si miristic, lecitina, izolecitina, fosfoinozitol, fosfolipide, etc.

Deasemenea polenul contine multe substante minerale benefice corpului uman de ex: potasiu, fosfor, calciu, sulf, sodiu,magneziu, fier, iod cupru, zinc, mangan, nichel, etc.

In polen se regasesc si multe vitamine, cum ar fi:tiamina, riboflavina, acid nicotinic pantotenic ascorbic  folic, piridoxina, tocoferol, complexul devitamine  B, grupa de vitamine a carotenoizilor.

Prin comparatie cu alte alimente cum ar fi ouale, branza, carnea de bovine, polenul este mult mai bogat in aminoacizi.

Polenul este folosit in alimentatia umana ca fortifiant, adjuvant in anemiile severe, pentru prevenirea osteoporozei, crestere si dezvoltare la copii, ajuta la buna functionare a ficatului, pentru imunitate, etc.

Acest produs nu inlocuieste un consult medical si nu este recomandat persoanelor alergice la polen.