Propolis

Propolis
Propolis
10 gr
700 lei
20 gr
1400 lei
30 gr
2100 lei

Propolis batonase sau propolis brut (sfarmat sau bulgare)

Denumirea propolisului vine din limba greaca pro-pentru si polis-cetate adica ar insemna  pentru cetate sau pentru apararea cetatii. Recoltarea propolisului este o tendinta naturala a rasei de albine din Romania, Apis Melifera.   Propolizarea stupului difera in fuctie de conditiile climaterice din zona. De exemplu in zonele mai racoroase unde bate vantul albinele au tendinta de a propoliza mai mult.  Cu ajutorul propolisului, albinele propolizeaza toate crapaturile din stup sau locurile care ar putea fi vulnerabile pe timpul iernii. Albinele imbraca in propolis eventualii daunatori care intra in stup (ex.soareci).

 Albinele culeg aceasta substanta de pe frunzele si scoarta copacilor si o transporta in stup cu ajutorul picioruselor posterioare.

Pentru a putea culege propolisul din natura este nevoie de o temp de min 20 grade Celsius pentru ca propolisul sa fie mai moale. Ceara este o componenta a propolisului.

Propolisul poate avea diferite culori de la maroniu deschis pana la brun inchis. El contine ceara, rasini, uleiuri, eterice, etc.

El are o larga intrebuintare terapeutica. Se poate consuma atat in stare bruta cat si sub forma de tinctura. Deasemenea propolisul se foloseste in diverse unguente. Inca din cele mai vechi ntimpuri propolisul a fost folosit pentru vindecarea ranilor.

Propolisul sfarmat se amesteca de obicei cu alcool dublu rafinat si rezulta tinctura de propolis sau se macina si se amesteca cu miere. Amestecat cu miere se consuma de obicei ca antiseptic, antibacterian, pentru tratarea tusei, a gripei, etc.

Propolisul sub forma de baton se mesteca pentru tratarea infectiilor bucale, a paradontozei, a gingivitei, a durerilor si infectiilor in gat, etc.

Acest produs nu inlocuieste un consult medical si nu este recomandat persoanelor alergice la propolis.